ERP nieuwe stijl

18 juni 2024

ERP nieuwe stijl

Het einde van de traditionele ERP

De ooit almachtige ERP-systemen, die organisaties als monolieten overspoelden, maken nu plaats voor een nieuwe generatie. De traditionele ERP verdwijnt langzaam maar zeker, om plaats te maken voor een veelzijdigere opvolger. Deze blog brengt de veranderingen in de wereld van ERP tot leven, en biedt een blik op wat komen gaat voor organisaties die op zoek zijn naar efficiëntie, integratie en groei.

De opkomst van ERP: een terugblik

Het verhaal van ERP begon in de jaren ’60, te midden van lawaaiige computers zonder samenhangende besturingssystemen. Vanuit eenvoudige voorraadregistratie groeide het concept naar Material Requirements Planning (MRP) en uiteindelijk naar het allesomvattende Manufacturing Resource Planning (MRP II). De jaren ’90 brachten de geboorte van de term ERP, waarbij systemen niet alleen interne processen, maar ook externe toeleveringsketens en klantvragen omvatten.

De Huidige ERP Markt: Diversiteit en Dominantie

In de hedendaagse ERP-markt vinden we een scala aan leveranciers, van industriezwaargewichten zoals SAP en Oracle tot nieuwkomers als Twinfield en Salesforce. Hoewel de grote spelers een breed scala aan functionaliteit bieden, zien we ook opkomst van lokale spelers en open-source alternatieven. De verschuiving naar de cloud heeft de toegankelijkheid vergroot, maar definieert ook een nieuwe standaard voor wat echt ‘cloud-ERP’ inhoudt.

Voor- en Nadelen van ERP: Theorie versus Realiteit

ERP-systemen beloven efficiëntie, integratie en centralisatie, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Terwijl ze organisaties in staat stellen om bedrijfsmiddelen te beheren en processen te stroomlijnen, brengen ze ook complexiteit, starheid en uitdagingen op het gebied van adoptie met zich mee. Het succes staat of valt met de kwaliteit van de data, en het gebrek daaraan kan de hele operatie ondermijnen.

De Verdwijning van Monolieten: Flexibiliteit als Sleutel

Traditionele ERP-systemen waren te vaak star en generiek, waardoor ze niet konden voldoen aan de unieke behoeften van organisaties. De oplossing ligt in flexibiliteit: de evolutie van monolieten naar microservices architectuur. Moderne ERP-systemen moeten als legoblokjes zijn, waarbij organisaties hun eigen unieke configuratie kunnen samenstellen. Ze moeten open zijn, verbonden met andere systemen en schaalbaar voor groei en verandering.

ERP Nieuwe Stijl: Kernsystemen voor de Toekomst

De toekomst van ERP ligt in kernsystemen per branche, die snel implementeerbaar, kosteneffectief en schaalbaar zijn. Deze systemen zullen voldoen aan de specifieke behoeften van industrieën, zonder organisaties te belasten met ongebruikte functionaliteit. Van Logistics Resource Planning (LRP) tot Hospital Resource Planning (HRP), de ambitie blijft om organisaties integraal te ondersteunen, zij het op een vernieuwde manier.

Conclusie: Een Nieuw Tijdperk voor ERP

De dood van de traditionele ERP betekent niet het einde van ERP als geheel, maar eerder het begin van een nieuw tijdperk. Met flexibiliteit, connectiviteit en branche-specifieke focus zet ERP nieuwe stijl de toon voor de toekomst van bedrijfsbeheer. Voor directies en CFO’s van grote organisaties betekent dit een verschuiving van starre monolieten naar agile kernsystemen, die de evolutie van de zakelijke wereld weerspiegelen.

Dr. J.P. (Jacco) Schonewille MITM
Jacco Schonewille is oprichter en eigenaar van CLMBS

LinkedIn

 

Meer lezen?

Bestel het boek: Digitaal in het DNA

In dit boek schetsen de auteurs diverse baanbrekende ontwikkelingen die zich de komende tien jaar zullen manifesteren. Hierbij wordt het hele speelveld van digitalisering in kaart gebracht en worden ideeën aangedragen hoe organisaties hiermee om kunnen gaan.