Saas is standaard en Platformen leidend 

6 juni 2024

Saas is standaard en Platformen leidend 

Saas is standaard en Platformen leidend 

In de afgelopen decennia heeft de IT-sector een ongekende revolutie doorgemaakt, met name op het gebied van softwareontwikkeling en applicatieaanbieders. De traditionele handmatige processen zijn getransformeerd naar geautomatiseerde, platform-gebaseerde benaderingen, en on-premise softwareaanbiedingen zijn geëvolueerd naar remote SaaS-modellen (Software as a Service). Deze veranderingen hebben geleid tot snellere ontwikkeling en implementatie van software, en een minder risicovolle beheeromgeving voor organisaties. 

De Essentie van SaaS 

SaaS staat voor Software as a Service, een van de meest uitgebreide vormen van Cloud Computing. Het biedt gebruikers en organisaties volledig gehoste applicaties en data via het internet, met de leverancier die verantwoordelijk is voor het beheer, ondersteuning en updates. Hoewel SaaS tal van voordelen biedt, zoals ontzorging en toegankelijkheid, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals verminderde controle over prestaties en data governance. 

Het Belang van (RAD) Platformen 

Rapid Application Development (RAD) platformen spelen een cruciale rol in de softwareontwikkeling. Ze bieden industriële benaderingen die de ontwikkelingssnelheid en -kwaliteit verhogen, terwijl ze de vereiste kennis en ervaring voor ontwikkelaars verminderen. Deze platformen variëren van traditionele ontwikkeltools tot low-code en no-code oplossingen, waardoor zowel ontwikkelaars als ‘citizen developers’ software kunnen bouwen. 

Aanbieders van Platformen

Wereldwijd zijn er slechts enkele spelers die SaaS en ontwikkelplatformen op grote schaal kunnen leveren. Bekende namen zijn onder andere Microsoft, Salesforce en Oracle, elk met hun eigen sterke punten en wereldwijde aanwezigheid. Naast deze giganten zijn er ook opkomende spelers zoals Mendix en OutSystems die zich richten op low-code ontwikkeling. 

De Toekomst van Softwareontwikkeling

De softwareontwikkeling staat voor uitdagingen en kansen. Terwijl technologieën evolueren en platformen consolideren, zullen SaaS en low-code platformen naar verwachting de standaard worden. Dit zal resulteren in een groeiende markt voor SaaS-applicaties en een toenemend gebruik van low-code ontwikkeling. De combinatie van integrale informatiesystemen en onderscheidende functionaliteiten zal leiden tot moderne Enterprise Resource Planning (ERP)-achtige omgevingen, die we kunnen beschouwen als Digital Enterprise Management Systems (DEMS). 

Conclusie: Een Nieuw Tijdperk van Softwareontwikkeling

De toekomst van softwareontwikkeling is er een van continue evolutie en innovatie. Met SaaS als standaard en low-code platformen die de ontwikkeling vereenvoudigen, zullen organisaties profiteren van flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Het is duidelijk dat de combinatie van SaaS en low-code platformen de weg voorwaarts is naar een meer geïntegreerde en agile softwareontwikkeling. 

Robert Visscher 
Strategisch Adviseur Bedrijfsvoering & Digitalisering bij CLMBS

LinkedIn

Meer lezen?

Bestel het boek: Digitaal in het DNA

In dit boek schetsen de auteurs diverse baanbrekende ontwikkelingen die zich de komende tien jaar zullen manifesteren. Hierbij wordt het hele speelveld van digitalisering in kaart gebracht en worden ideeën aangedragen hoe organisaties hiermee om kunnen gaan.